Η αξία και ο τρόπος να γράψεις mission & vision statement

Η αξία και ο τρόπος να γράψεις mission & vision statement

Η αξία και ο τρόπος να γράψεις mission & vision statement

 

[su_quote]Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν αυτό που κάνεις αλλά τον λόγο που το κάνεις!!![/su_quote]

 

Σε μια εποχή που όλοι πουλάνε κάτι και με τον σύγχρονο καταναλωτή να είναι εκπαιδευμένος – ψυλλιασμένος, για πιο λόγο πιστεύεις ότι θα πρέπει να σε συμπεριλάβει στις πιθανές του επιλογές;

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στην δήλωση οράματος (Vision Statement) και την δήλωση αποστολής (Mission Statement).

Σκοπός του άρθρου είναι να βοηθήσει παλιούς και νέους ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να κατανοήσουν την σημασία και την σπουδαιότητα τους, ώστε να προσδιορίσουν ή να επαναπροσδιορίσουν τους τρόπους με τους οποίους η επιχείρηση τους φαίνεται προς τα έξω, εξυπηρετεί και προσθέτει αξία στους πελάτες της και τον κλάδο.

 

Vision and mission statement

 

Vision & Mission Statemet Γενικά

Η δήλωση οράματος (Vision Statement) είναι μια ευρεία άποψη για το πώς η εταιρεία σου πρόκειται να αφήσει ένα αντίκτυπο στους πελάτες και την ευρύτερη κοινότητα, ενώ η δήλωση αποστολής (Mission statement) είναι η σαφής και περιεκτική δήλωση σχετικά με την επιχειρηματική σου στρατηγική.

Και τα δύο μαζί συνθέτουν τον οδικό χάρτη ενός οργανωμένου σχεδίου προς την επιτυχία, αποτελώντας σημαντικότατους αλλά ταυτόχρονα και διαφορετικούς ρόλους του στρατηγικού σχεδιασμού.

 

Τι είναι μια δήλωση οράματος;

Είναι το μεγαλύτερο σου ΓΙΑΤΙ

Καθορίζει την επιθυμητή βέλτιστη μελλοντική κατάσταση, την διανοητική εικόνα, για το τι ένας οργανισμός, ελεύθερος επαγγελματίας, μικρή και μεσαία επιχείρηση θέλει να επιτύχει την πάροδο του χρόνου

Παρέχει καθοδήγηση και την έμπνευση για το που επικεντρώνεσαι και στην επίτευξη των στόχων σου σε πέντε, δέκα ή και περισσότερα χρόνια και είναι γραμμένη συνοπτικά, με εμπνευσμένο τρόπο που την καθιστά ταυτόχρονα εύκολη για όλους τους πελάτες και τους εργαζόμενους να την επαναλάβουν σε κάθε δεδομένη στιγμή.

 

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=u4ZoJKF_VuA”]

 

Υπάρχουν μερικοί κοινοί κανόνες που χρειάζεται να ακολουθήσεις για να δημιουργήσεις ένα πολύ καλό Vision Statement:

 • Θα πρέπει να είναι σύντομο – δύο φράσεις το πολύ. Αν και θα ήταν ωραίο να επεκταθείς δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες, εντούτοις θα πρέπει να είναι σύντομο, ακριβές και εύκολο να απομνημονευθεί.
 • Πρέπει να είναι ειδικά γραμμένο για την δική σου επιχείρηση και να περιγράφει ένα μοναδικό αποτέλεσμα που μόνο εσύ μπορείς να παρέχεις
 • Μην χρησιμοποιείς λέξεις που είναι ανοιχτές σε ερμηνείες. Για παράδειγμα, λέγοντας ότι θα «μεγιστοποιήσεις την απόδοση των μετόχων» στην πραγματικότητα δεν σημαίνει τίποτα, εκτός εάν το καθορίσεις με τον συγκεκριμένο τρόπο που το επιτυγχάνεις.
 • Φρόντισε να είναι αρκετά απλό για τους ανθρώπους, τόσο εντός όσο και εκτός της επιχείρησής σου, να το καταλάβουν. Τεχνική ορολογία, αλληγορικές έννοιες και νοήματα δεν ενδείκνυνται!
 • Θα πρέπει να είναι αρκετά φιλόδοξο ώστε να είναι συναρπαστικό, αλλά όχι τόσο που να φαίνεται ακατόρθωτο…

 

Βήμα 1: Καθόρισε το τι κάνεις

Ξεκίνα με το να είσαι εξαιρετικά σαφής για το τι είναι και τι πραγματικά κάνει η επιχείρησή σου. Να είσαι προσεκτικός φροντίζοντας να παραμείνεις επικεντρωμένος στο τι πραγματικά είναι αυτό που κάνεις. Για παράδειγμα, η Microsoft έχει μια περίφημη δήλωση οράματος. Βάλτε έναν Microsoft υπολογιστή σε κάθε γραφείο στον κόσμο (ελαφρώς παραφρασμένη). Για να κυριολεκτήσουμε αυτό που η Microsoft «κάνει» είναι η δημιουργία – κατασκευή του λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά με την δήλωση οράματος προσβλέπει στην έκβαση αυτής της διαδικασίας – δηλαδή υπολογιστές σε κάθε γραφείο και θρανίο.

Βήμα 2: Όρισε με ποιόν μοναδικό τρόπο η επιχείρησή σου φέρνει το παραπάνω αποτέλεσμα

Πολύ λίγα προϊόντα και υπηρεσίες είναι πραγματικά νέα αυτές τις μέρες – τα περισσότερα είναι περισσότερο σαν ανακαλύψεις για κάτι που ήδη υπάρχει, αλλά με μια διαφορετική προσέγγιση, εστίαση ή και περιστροφή.

Σε κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της επιχείρησής σου – κάποιος θα πίστευε ότι ο λόγος που είναι επιτυχημένη και που οι άλλοι έχουν αποτύχει είναι λόγω της/του ……… κάτι.

Θα πρέπει λοιπόν να ορίσεις αυτό το κάτι! Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων και των υπηρεσιών σου!

Βήμα 3: Ρεαλισμός

Ένα κοινό πρόβλημα με τις δηλώσεις οράματος είναι ότι είναι τόσο υπερβολικές και μη ρεαλιστικές, κάτι που μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε απογοήτευση, ή να προκαλέσει ακόμα και τον κυνισμό μεταξύ των εργαζομένων ή/και των πελατών.

Βήμα 4: Πρόσθεσε τις ανθρώπινες πτυχές στον «πραγματικό κόσμο»

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είσαι αρκετά κοντά στο να ολοκληρώσεις την δήλωση οράματος σου. Αυτό που θα σε βοηθήσει ώστε να γίνει ακόμα πιο αξέχαστη, είναι να προσθέσεις μια πτυχή της πραγματικής ζωής, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να πλάθουν μια σταθερή ψυχική εικόνα η οποία να συνδέεται με τη δήλωση οράματός σου.

 

google-mission-statement

 

Τι είναι μια δήλωση αποστολής;

Καθορίζει την παρούσα κατάσταση και το σκοπό της επιχείρησης και απαντά σε τρία ερωτήματα σχετικά με το γιατί υπάρχει η επιχείρηση.

 • Τι κάνει
 • ΠΟΥ το κάνει για
 • ΠΩΣ το κάνει ό, τι κάνει

Γράφεται συνοπτικά και περιλαμβάνει τις ενέργειες που κάνει η επιχείρηση για τα επόμενα ένα έως τρία χρόνια.

είναι κάτι που πρέπει όλοι οι υφιστάμενοι ή μελλοντικοί πελάτες και εργαζόμενοι να επικοινωνήσουν όταν αυτό ¨ζητηθεί¨.

 

Αυτές είναι οι τέσσερεις ερωτήσεις στις οποίες θα πρέπει να απαντάει η δήλωση αποστολής

 • Τι κάνουμε – The output
 • Πως το κάνουμε – The twist
 • Για ποιόν το κάνουμε – The quantification
 • Τι αξία φέρνουμε – The human connection

Η δήλωση αποστολής της εταιρείας σου θα πρέπει να είναι συνοπτική και συγκεκριμένη. Ο λόγος είναι ότι οι πελάτες σου να κατανοήσουν το σκοπό σου και πώς μπορείς να παρέχεις αξία γι’ αυτούς

 

Τι να αποφύγεις

 • Τα Mission statements να μοιάζουν με vision statements και το ανάποδο
 • Να μην εμπνέουν, να προκαλούν σύγχυση και να είναι τόσο μεγάλα που να είναι αδύνατο για κάποιον να τα κατανοήσει.

 

Η απουσία ή κακή τους σύνταξη, είναι στην πραγματικότητα χαμένες ευκαιρίες για:

 • Προσέλκυση / συμμετοχή / διατήρηση πελατών.
 • Χτίσιμο οργανωτικής κουλτούρας.
 • Αύξηση της παραγωγικότητας αξιοποιώντας όλα τα μέσα για να εφαρμόσει με επιτυχία ένα στρατηγικό σχέδιο.
 • Ενίσχυση της κουλτούρας μέσα από μια ενιαία αίσθηση του σκοπού
 • Βελτίωση της λήψης αποφάσεων με σαφήνεια για την “μεγάλη εικόνα”
 • Βελτίωση πολλαπλών λειτουργικών σχέσεων μέσα από την κοινή κατανόηση των προτεραιοτήτων.

 

Θέλεις να έχεις διάρκεια στον χρόνο και αντοχή στις δυσκολίες;

Κάνε την χάρη στον εαυτό σου και αφιέρωσε λίγο χρόνο για την δήλωση οράματος και αποστολής.

Αν δυσκολευτείς και χρειαστείς βοήθεια επικοινώνωησε μαζί μας εδώ.

 

Leave a Reply