Μάρκετινγκ VS Διαφήμιση

Μάρκετινγκ VS Διαφήμιση

 

Μάρκετινγκ VS Διαφήμιση

 

Ποια η διαφορά ανάμεσα στο μάρκετινγκ και την διαφήμιση;

Γιατί ακόμα και σήμερα συγχέονται οι όροι;

Πως επηρεάζεται η επικοινωνιακή πολιτική και οι δαπάνες των προωθητικών ενεργειών της επιχείρησης;

 

Στόχος του άρθρου είναι να βοηθήσει ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, να κατανοήσουν σωστότερα τη διαφορά ανάμεσα στο μάρκετινγκ και την διαφήμισή, ώστε να:

 • Βελτιστοποιήσουν την επικοινωνιακή πολιτική της επιχείρησης
 • Περιορίσουν τις σπασμωδικές ενέργειες
 • Περιορίσουν τα χωρίς λογική έξοδα
 • Χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης αυξάνοντας πελάτες και έσοδα.

 

Μάρκετινγκ

Το μάρκετινγκ είναι η οργανωμένη επικοινωνιακή προσπάθεια μίας επιχείρησης να ικανοποιήσει τις ανάγκες αλλά και τις επιθυμίες του καταναλωτή.

Κύριο εργαλείο είναι η έρευνα αγοράς, σκοπός και στόχος της οποίας είναι η αντιστοίχιση των προϊόντων ή των υπηρεσιών με την  καταλληλότερη Buyer Persona που τα έχει ανάγκη.

Σε ακόμα πιο προχωρημένο στάδιο, η επιχείρηση και το τμήμα μάρκετινγκ, αφού κατανοήσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες του καταναλωτή, κατασκευάζει προϊόντα και υπηρεσίες με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες που επιθυμεί.

 

[su_quote]Η προσπάθεια εστιάζεται στην δημιουργία μίας μακροχρόνιας σχέσης με τον πελάτη προσφέροντας υψηλή αξία στα προϊόντα τους.[/su_quote]

 

Αξία δηλαδή υψηλότερη από τα αντίστοιχα προϊόντα του ανταγωνισμού!

Μέσα από την υψηλότερη αυτή αξία επιτυγχάνεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης, δηλαδή η υπεροχή της ίδιας και των προϊόντων της έναντι του ανταγωνισμού.

Όλα τα παραπάνω με τη σειρά τους οδηγούν σε πιστότητα των πελατών και τελικά σε επαναλαμβανόμενες πωλήσεις των προϊόντων / υπηρεσιών της επιχείρησης.

Εύλογα λοιπόν καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μάρκετινγκ είναι οι μέθοδοι και οι τακτικές που αξιοποιείς αποδεικνύοντας ότι είστε:

 1. η καταλληλότερη επιλογή
 2. στη σωστή στιγμή και
 3. με τον σωστό τρόπο

 

Πως θα το καταφέρετε

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας επικοινωνιακής πολιτικής που αποσκοπεί στην δημιουργία μακροχρόνιων σχέσεων, είναι η ολιστική μεθοδολογία του Inbound Marketing.

Ένα συνηθισμένο παράδειγμα  θα μπορούσε να είναι:

 1. Ένα υπολογιστικό φύλλο ή ένα eBook, τοποθετημένο σε μία Landing Page στην οποία να περιλαμβάνεται μια opt-in form.
 2. Η πλαισίωση μέσα από την δημιουργία φρέσκου, συναφούς και διδακτικού περιεχομένου – Content Marketing και
 3. Η διανομή με κατάλληλες, δοκιμασμένες, ηθικές και νόμιμες τεχνικές SEO, email marketing, Social prospecting, Guest blogging, Social media, backlinks κλπ

Αυτός είναι συνοπτικά ο τρόπος που θα σας βοηθήσει να κυριαρχήσετε στο διαδίκτυο, χωρίς πληρωμένη διαφήμιση!  

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα καθιερωθείτε σαν ο ειδικός του κλάδου σας, ο οποίος εκπαιδεύει και δίνει λύσεις, δημιουργώντας μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης.

Αυτός είναι ο ολοκληρωμένος οδηγός του Inbound Marketing

Θέλετε να μάθετε άλλους τρόπους αξιοποίησης της μεθοδολογίας ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιήστε;

 

[su_button url=”https://www.digitalmarketingstrategic.com/aitisi-epikoinonias/” style=”3d” background=”#f88e14″ size=”12″ center=”yes”]Ας επικοινωνήσουμε![/su_button]  

 

Διαφήμιση

Η διαφήμιση είναι μια διαδικασία για την γνωστοποίηση και τον επηρεασμού του καταναλωτικού κοινού για ένα προϊόν ή μία υπηρεσία, συνήθως επί πληρωμή.

Η επίκληση στο συναίσθημα ή τη λογική (τεχνικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα του προϊόντος σε σχέση με τα ανταγωνιστικά) είναι αυτά που συνδέουν τον χρήστη με την αγορά ή την χρήση του προϊόντος.

Αυτό που καταφέρνετε ουσιαστικά με την διαφήμιση, είναι να πληρώνετε κάποιον άλλον για να πει πόσο καλός είστε σε αυτό που κάνετε.

Πως αντιμετωπίζεται όμως το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο σύγχρονος καταναλωτής αδιαφορεί για εκφράσεις – δηλώσεις – διαφημίσεις τύπου

 • Οι καλύτεροι στην αγορά
 • Με Χ χρόνια εμπειρίας
 • Από το 1960
 • Έκπτωση Χ
 • Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας κλπ;

Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε ότι η εστίαση αφορά στον πελάτη και όχι στην επιχείρηση.

 

[su_quote]Το να πληρώνετε για να καυχιέστε στα σίγουρα δεν φέρνει αποτέλεσμα.[/su_quote]

 

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ότι ακόμα και να πληρώσετε για διαφήμιση, δε σημαίνει ότι οι μηχανές αναζήτησης θα σας συμπεριλάβουν στα αποτελέσματα της πρώτης σελίδας.

Το ύψος της δαπάνης, η συνάφεια του περιεχομένου της διαφήμισης και η αξιοπιστία της ιστοσελίδας, είναι μερικές μόνο από τις παραμέτρους που θα το καθορίσουν! 

Για τον λόγο αυτό διαμορφώστε την επικοινωνιακή σας πολιτική, δημιουργήστε δομές και μεθόδους καλλιέργειας μακροχρόνιων σχέσεων και αξιοποιήστε την διαφήμιση σαν μέσο επιτάχυνσης.

 

 

PR

Αν και τα δύο παραπάνω  σας επιτρέπουν να έχετε τον έλεγχο, εντούτοις υπάρχει και ένα τρίτο στοιχείο που επηρεάζει την εικόνα και τις πωλήσεις σας.

Λόγος γίνεται για το Public Relations, κατά το οποίο οι άλλοι λένε πόσο καλοί (ή όχι) είστε σε αυτό που κάνετε.

Word of Mouth και reviews sites είναι πλέον καθοριστικής σημασίας για την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της επιχείρησής σας.

Για τον λόγο αυτό, πριν κάνετε το επόμενο Bet σε κάποια διαφήμιση θα πρέπει μεταξύ άλλων να λάβετε σοβαρά υπ όψη και την εταιρική σας φήμη.  

 

Αν αυτό που χρειάζεστε είναι η μείωση των εξόδων σε σπασμωδικές ενέργειες προβολής – διαφήμισης, η αύξηση των ευχαριστημένων πελατών και των κερδών σας, τότε αξιοποιήστε το κουμπί που υπάρχει ακριβώς από κάτω    

 

[su_button url=”https://www.digitalmarketingstrategic.com/aitisi-epikoinonias/” style=”3d” background=”#f88e14″ size=”12″ center=”yes”]Επικοινωνία![/su_button]

 

 

Leave a Reply

Close Menu